Better sessions, one considered shot at a time.

The warning that matters before a third consecutive foul in nine-ball

A pool referee observing a nine-ball table while a player prepares a careful shot.
AI-generated photographic illustration; not documentary photography.

You have escaped two difficult positions badly, and your opponent leaves another awkward safety. Is the next mistake an ordinary foul or the end of the rack? In nine-ball, the answer involves the sequence of your shots and a warning that must come before you play.

The WPA Rules of Play, effective 15 September 2025, explain the sequence in rule 3.13. Three fouls without an intervening legal shot form a serious foul. For a rack-scored game such as nine-ball, the sequence must occur within one rack. Rule 5.8 makes the penalty loss of that rack.

Consecutive means your sequence, not every shot at the table

Suppose you foul, your opponent plays a safety, and you foul again. The opponent’s legal shot does not erase your first foul. You are now on two. If you then play a legal shot on your next visit, your sequence ends even if you do not pocket a ball. A legal defensive shot can therefore be important for more than leaving a difficult position.

Keep “failed to pot” separate from “fouled.” A missed pot can be completely legal, while a pocketed ball does not by itself prove that the shot satisfied the rules.

The warning changes what the next foul counts as

The WPA rule requires the referee to warn a player who is on two fouls when that player comes to the table. Without that warning, a would-be third foul counts only as the second. It is not enough to announce the sequence after the player has already struck the cue ball.

In an organised match, ask the referee to clarify your status before settling into the shot if there is uncertainty. In a casual game without an official, agree beforehand how fouls and warnings will be recorded under your chosen ruleset. A calm confirmation is much easier than reconstructing three visits during an argument.

Do not carry this rule automatically into every pool game. The same WPA section explicitly notes that some games, including eight-ball, do not use it. Identify the discipline and competition rules before treating “three fouls” as a universal result.